Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2006

Η ομάδα Νετρίνο σας καλωσορίζει!


Η ομάδα Νετρίνο δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα κοινών ανησυχιών ορισμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Φυσικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα αποτελείται πλέον και από φοιτητές άλλων τμημάτων. Η δομή της ομάδας στηρίζεται στην ισοτιμία των μελών της, είναι ανοικτή σε όλους και έχει θέσει τέσσερις βασικούς στόχους:
  • Την κατανόηση και διάδοση των φυσικών και επιστημονικών εννοιών, όχι μόνο από τους φοιτητές αλλά και απ' όλους τους ανθρώπους.

  • Την κατανόηση και διάδοση των ιστορικών, φιλοσοφικών και ιδεολογικών συνθηκών που επέδρασαν στην ανάπτυξη των επιστημονικών εννοιών.

  • Την ενημέρωση των φοιτητών και του ευρύτερου κόσμου για τα καινούργια επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.

  • Την καταπολέμηση της επιστημονικής αμάθειας, των ψευδοεπιστημών αλλά και κάθε είδους δοξασιών και προκαταλήψεων.

Η υλοποίηση των στόχων θα γίνεται μέσα από επιστημονικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.


Τι είναι το νετρίνο;

Το νετρίνο είναι ένα στοιχειώδες σωμάτιο. Έχει ημιακέραιο spin 1/2ħ και συνεπώς είναι φερμιόνιο. Η μάζα του είναι πολύ μικρή συγκρινόμενη με άλλα σωμάτια, ωστόσο πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι είναι μη μηδενική. Από τη στιγμή που είναι ένα ηλεκτρικά ουδέτερο λεπτόνιο, το νετρίνο δεν επιδρά με την ισχυρή και την ηλεκτρομαγνητική δύναμη, αλλά μόνο με την ασθενή και τη βαρυτική.

Εξαιτίας του γεγονότος που η εμβέλεια της ασθενής πυρηνικής αλληλεπίδρασης είναι πολύ μικρή, τα νετρίνα μπορούν να περάσουν μέσα από την ύλη ανεμπόδιστα. Για τα συνήθη νετρίνα που παράγονται στον ήλιο (με ενέργεια της τάξης των μερικών MeV), θα χρειαζόταν ένα φράγμα μολύβδου μήκους περίπου ενός έτους φωτός (~1016 m) για τη συλλογή των μισών από αυτών. Η ανίχνευση των νετρίνων συνεπώς είναι μια πρόκληση, που απαιτεί μεγάλους όγκους ανίχνευσης ή υψηλής έντασης δέσμες νετρίνων φτιαγμένες από τον άνθρωπο. Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα “αποτύπωμα” ανίχνευσης νετρίνου.


Για επικοινωνία: neutrinoteam@gmail.comΤα πρώτα βήματα...
Η ομάδα άρχισε τα πρώτα της βήματα πέρισυ περίπου τέτοια εποχή. Τότε έπεσε η πρώτη ιδέα για τη σύσταση μιας τέτοιας ομάδας και με πυρήνα 3 ατόμων(!) έγινε η πρώτη εκδήλωση. Η διπλή μάλιστα, αυτή εκδήλωση πήγε καλά και άφησε τα θεμέλια για τα επόμενα βήματα. Η αφίσα της εκδήλωσης φαίνεται παρακάτω:


4 Comments:

Blogger vaggos said...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Παρασκευή, Μαρτίου 03, 2006 11:23:00 μ.μ.  
Anonymous elf said...

"Την καταπολέμηση της επιστημονικής αμάθειας, των ψευδοεπιστημών αλλά και κάθε είδους δοξασιών και προκαταλήψεων."


Αυτό δεν το κατάλαβα καλά... Πάτε να γίνετε οι νέοι δογματικοί ακαδημαϊκοι καρεκλοκένταυροι;Ελπίζω πως όχι...

Δευτέρα, Απριλίου 10, 2006 12:14:00 π.μ.  
Blogger ομάδα φοιτητών νετρίνο said...

Ούτε ακαδημαϊκοί είμαστε, ούτε καρεκλοκένταυροι! Είμαστε προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Δεν κάνουμε εμείς τις ομιλίες γιατί είμαστε ακόμα μαθητευόμενοι.
Ένα παράδειγμα που περιλαμβάνει ο στόχος αυτός είναι η περίπτωση της αστρολογίας. Θα προσπαθήσουμε μέσα από μια εκδήλωση να δείξουμε τις επιστημονικές της αντιφάσεις, το πόσο αρνητικά προκαταβάλει τους ανθρώπους και τους επηρεάζει στη ζωή τους. Ο στόχος αυτός, σε ποιο σημείο εμπεριέχει το φόβο που ανέφερες;

Δευτέρα, Απριλίου 10, 2006 4:25:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν την εμπεριέχει πουθενά απλά οι άνθρωποι διαβάζουν αυτό που θέλουν να διαβάσουν.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2013 3:45:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home